ILVO

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt in opdracht van de Vlaamse overheid. Het speelt een cruciale rol in het bevorderen van duurzaamheid en innovatie binnen de landbouw-, visserij- en agrovoedingssectoren. Door praktijkgericht onderzoek en ontwikkeling ondersteunt ILVO de transitie naar duurzamere en efficiëntere praktijken in deze sectoren.

Kernactiviteiten van ILVO

  1. Praktijkgericht Onderzoek:
    • Onderzoeksdomeinen: ILVO richt zich op een breed scala aan onderzoeksdomeinen. Hieronder valt landbouw, visserij, en agrovoeding. Dit omvat het ontwikkelen van nieuwe technieken en praktijken die bijdragen aan de verduurzaming van deze sectoren.
    • Toepasbaarheid: Het onderzoek van ILVO is praktisch van aard en gericht op het vinden van oplossingen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Dit betekent dat hun bevindingen en innovaties vaak snel geïmplementeerd kunnen worden door de betrokken sectoren.

“Farmers of the Future” – 12 Types Landbouwers

Een van de initiatieven van ILVO is de presentatie van de “Farmers of the Future”. Meer bepaald worden 12 verschillende types van toekomstige landbouwers voorgesteld. Deze video en het bijbehorende project hebben als doel om de verschillende mogelijke toekomstscenario’s voor landbouwers te schetsen.

  1. Doelstelling:
    • Toekomstvisie: De video is ontworpen om een vooruitblik te geven op hoe de rol van landbouwers kan evolueren in de toekomst. Het helpt belanghebbenden en beleidsmakers om na te denken over de toekomst van de landbouw en de benodigde veranderingen in praktijken en technologieën.
    • Inspiratie en Vooruitgang: Door verschillende archetypen van toekomstige landbouwers te presenteren, wil ILVO inspiratie bieden en discussie stimuleren over hoe landbouwers kunnen bijdragen aan een duurzamere en efficiëntere voedselproductie.
  2. Types Landbouwers:
    • Innovatieve Modellen: De 12 types landbouwers vertegenwoordigen verschillende benaderingen en modellen voor de toekomst van landbouw. Dit kunnen bijvoorbeeld landbouwers zijn die gebruik maken van geavanceerde technologieën, duurzame praktijken, of nieuwe bedrijfsmodellen.
    • Praktische Voorbeelden: Elk type kan praktische voorbeelden en case studies omvatten. Zij laten zien hoe deze landbouwers opereren en wat hen onderscheidt in hun aanpak.
  3. Impact en Betrokkenheid:
    • Betrekken van Stakeholders: Door deze types te presenteren, nodigt ILVO verschillende stakeholders uit om na te denken over hun rol en de benodigde veranderingen in de sector.
    • Bewustwording: Het project draagt bij aan bewustwording over de noodzaak van innovatie en verandering in de landbouwsector, en hoe deze kunnen bijdragen aan duurzaamheid en efficiëntie.

ILVO is een vooraanstaand onderzoeksinstituut dat zich inzet voor de verduurzaming van de landbouw, visserij, en agrovoedingssectoren door middel van praktijkgericht onderzoek. Hun project “Farmers of the Future” is een voorbeeld van hun inspanningen om de toekomst van de landbouw te verkennen en te visualiseren door 12 verschillende types toekomstige landbouwers voor te stellen. Deze initiatieven helpen bij het vormgeven van de toekomst van voedselproductie en -voorziening in Vlaanderen en daarbuiten.