City of Things

City of Things is een Vlaams overheidsinitiatief. Dit initiatief ondersteunt steden en gemeenten bij het ontwikkelen en implementeren van slimme stadsoplossingen. Het project bevordert innovatie en technologie in het stedelijk landschap. We leggen hierbij de nadruk op geavanceerde technologieën.

Dit initiatief helpt steden evolueren naar ‘smart cities’. Hierbij wordt data-gedreven besluitvorming en technologische oplossingen gebruikt. Zo pakken zij stedelijke uitdagingen aan en verbeteren zij de levenskwaliteit. Lokale overheden worden gestimuleerd oom te experimenteren en innovatieve projecten te ontwikkelen met subsidies en ondersteuning.

City of Things biedt een platform waarop steden samenwerken met onderzoeksinstituten, bedrijven en andere stakeholders. Ze testen en implementeren technologieën op domeinen zoals mobiliteit, energie-efficiëntie, stedelijke planning, veiligheid en burgerparticipatie. Het platform creëert een geconnecteerde, duurzame en leefbare stedelijke omgeving voor burgers.

Verschillende objecten, zoals straatverlichting, verkeerslichten, voertuigen, afvalcontainers, sensoren en zelfs gebouwen, zijn uitgerust met sensoren en verbonden met het internet. Deze objecten verzamelen en wisselen data uit.Dit initiatief transformeert steden in adaptieve, responsieve en mensgerichte omgevingen door gebruik te maken van geavanceerde technologieën.

In 2018 voorziet de Vlaamse overheid 4 miljoen euro voor City of Things. Daardoor benutten alle Vlaamse steden en gemeenten de kans om smart city-toepassingen te implementeren. VVSG ontwikkelt samen met Stad Gent een van deze toepassingen, “databroker”. De animatievideo legt de resultaten van deze toepassing uit.